Siirry suoraan sisältöön

Wushu kungfu

Wushu kungfu koostuu monipuolisista, taitoa vaativista kamppailuliikkeistä.

Nopeutta, lujuutta ja tarkkaa voimankäyttöä

Wushu kungfu on perinteisistä kiinalaisista kamppailuliikkeistä muodostuva laji, joka sisältää näyttäviä ja akrobaattisiakin potkuja, lyöntejä, hyppyjä ja asentoja. Lajin eri tyylisuunnat kattavat niin nyrkkeilymuotoisia kuin aseiden kanssa suoritettavia liikesarjoja. Länsimaissa wushu tunnetaan paremmin nimellä kungfu, joka ei varsinaisesti ole kuitenkaan minkään lajin nimi. Sana tarkoittaa kiinaksi taitoa ja aikaa, jotka omistetaan tiettyyn tarkoitukseen. Kamppailutaitojen oppiminen vaatii yleensä paljon aikaa, ja siksi länsimaalaiset ovat tulkinneet kungfun tarkoittavan itse kamppailutaitoja.

Tyylisuunnat Helsingin Wushussa

长拳​

Changquan

Changquan on yleisnimitys useammalle samantyyliselle wushu-lajille. Tyylisuunnalle ovat tyypillisiä laajat ja ylväät asennot sekä nopeat ja voimakkaat liikkeet.

Changquan sisältää sekä hitaita että nopeita liikkeitä ja runsaasti korkeita hyppyjä, jotka vaativat notkeutta, nopeutta ja tarkkaa voimankäyttöä. Lajin harjoittelu kehittääkin näitä ominaisuuksia tehokkaasti ja soveltuu parhaiten nuorille.

Joidenkin Changquan-tyylien iskulauseena on ”paras puolustus on vahva hyökkäys”. Näissä tyyleissä harjoittaja aloittaa niin agressiivisen, ennaltaehkäisevän iskun, että vastustajalla ei ole mahdollisuutta hyökätä. Toiset tyylit taas korostavat enemmän puolustusta. Edistyneitä Changquan-tekniikoita ovat “qin na”, nivelten lukitsemistekniikat, ja “shuai jiao”, heitot ja alasviennit. Changquan-lajeissa käytetään aseena keppiä, sapelia, miekkaa ja keihästä.

Changquan-tyylien katsotaan sisältävän tasapainoisesti käsi- ja jalkatekniikoita, mutta ne tunnetaan erityisesti vaikuttavista akrobaattisista potkuista. Esitystapahtumissa Changquan-tekniikat ovatkin näyttäviä juuri akrobatiikan, pyörimisen sekä hyppyjen ansiosta. Modernit Changquan-liikkeet vaativat paljon venyvyyttä ja urheilullisuutta.

南拳

Nanquan

Nanquanilla tarkoitetaan Jangtse-joen eteläpuolella syntyneitä wushu-tyylejä. Tyylisuunnassa painopiste on alhaalla ja lyöntitekniikat ovat monipuolisia.

Tukevat asennot, nopea askeltyö ja lantion käyttö voiman tuottajana kuuluvat olennaisesti Nanquaniin. Tyyliin kuuluvat myös terävät huudot, joilla painotetaan lyöntien voimaa. Nanquan onkin vaikuttanut esimerkiksi karateen ja muihin japanilaisiin itsepuolustuslajeihin, joista löytyy vastaava ”kiai-huuto”. 

Perinteisesti nanquanissa on ollut vähemmän potkuja ja akrobaattisia hyppypotkuja kuin ”pohjoistyylissä”, changquanissa. Nykyisestä tyylistä löytyy kuitenkin näyttävyyttä lisääviä hyppypotkuja ja voltteja. Nanquaniin kuuluu myös omia asetekniikoita, kuten ”etelätyylin sapeli” nandao ja ”etelätyylin keppi” nangun. Näille tyyleille ovat myös ominaisia vyötärön liikkuvuus, nopea jalkatyö ja voimakkaat iskutekniikat.

Helsingin Wushu järjestää lapsille omia wushu-tunteja

Lasten wushu

Helsingin Wushu järjestää wushu kungfu -tunteja myös perheen nuorimmille. Lasten tunnit pidetään lauantaisin treenisalillamme Kaapelitehtaalla ja niillä harjoitellaan esimerkiksi changquanin ensimmäisen duanin liikesarjaa.

Kokeile wushu kungfuta alkeiskurssilla!

Harjoitteluajat, hinnasto ja opettajat

Olisitko kiinnostunut taijista tai qigongista?